Orkesten

Hieronder een beknopt overzicht van verschillende muziekgroepen en combinaties van muzikanten en muziekstijlen.                                   
  Trio Balqana      Flairck      Internationaal Danstheater      Jamas   
Het kollektief       Poitín      Taksim    Tylynka      Seyyarcan

Trio Balqana                                                                                                                              
nodigt u aan een exotisch-muzikale dis van Oost-en Zuid-Europa. Wij nemen u mee langs diverse balkan regionen, ieder met hun eigen en zeer typerende muziek!  Er zal muziek te horen zijn uit Hongarije en Roemenie, en de Slavische buurlanden zoals voormalig Yugoslavie (Slowenie,Bosnie, Kroatie, Servie, Macedonie, Kosovo) en  Bulgarije. Ook de oude klezmermuziek vond haar oorsprong in midden-Europa. In Bosnisch Sarajevo , Bulgaars Sofia en Turks Istanbul klonken naast de eigen liederen , tevens de Joods-Sefardische liederen! Wat verder naar het zuiden liggen Griekenland, Albanie en Turkije, nog steeds zeer rijk aan traditionele muziek en interessante muziekinstrumenten, waar menig klassiek componist zich door heeft laten inspireren.
violiste Monique Lansdorp legde zich , na een klassieke scholing, de laatste 20 jaar geheel toe op onderzoek en uitvoeringspraktijk van wereldmuziek , in het bijzonder Oost-Europese , Joodse en Zigeunermuziek.
Accordeonist Hans Derksen maakte vele studiereizen oa.naar Hongarije enYugoslavie en legde een brede verzameling van eigen veldopnamen aan, die voor ons huidige repertoire van onschatbaar belang en vooral onvervangbaar blijken te zijn.
Multi-instrumentalist Roelof Rosendal specialiseerde zich naast zijn orientaalse slaginstrumenten: darbuka, tapan , def en dehol op diverse typen doedelzakken waaronder de bulgaarse gaida en de complexe Ierse Uilleann- Pipes. Tevens bespeelt hij de Turkse klassieke luit (ud) .Roelof heeft veel van zijn instrumentarium zelf gebouwd.
Trio Balqana werkt sinds 2005 regelmatig samen met de Servo-kroatische zanger Sdan Kekanovic  en sinds 2006 met de Macedonische Roma-klarinettist Sevgin Idrizoski. Vaste bassist van het ensemble is Joost Meilof
Het programma is geschikt voor zowel concerten als voor muzikale omlijsting van evenementen als recepties. Wij beschikken over eigen geluidsversterking maar spelen bij voorkeur akoestisch!
U kunt ons bereiken onder email: info@balqana.tk
Zie: Balqana    
Opnamen Concert Deventer 2 - 10 - 2003:  
Van Holland naar de Balkan: Hoe je van Holland in Macedonië beland.    
Invertita: Verstilde Roemeense melodie op de accordeon.
Tsamikos: Dansmelodie uit Griekenland.
R'cenica: Dansmelodie uit Bulgarije.     
Verbunkele: Hieraan kun je goed horen waar de klezmer muziek vandaan komt.        
Retko für Elise : Hans Derksen verzint de melodiën waar je bij staat, hier een Servische variatie op de bekende melodie.    
Pantino Kolo: Een snellere kolo uit Servië                            
p                                                

Flairck:                                                         
De bekende muziektheatergroep rond Erik Visser, waarmee ik in de in de programma's “Symphony for the old World” ( twee seizoenen) en “Circus Hiëronymus Bosch” heb gespeeld.
Vanaf januari 2007 is Flairck voor de eerste keer sinds 1970 op toernee in de oorspronkelijke bezetting: Judy Schomper: viool, Peter Weekers: fluiten, ErikVisser: guitaar en Hans Visser: accoustische basguitaar en klassieke guitaar.
Ze worden bijgestaan door Annet Visser: multi-instrumentalist en drie accrobatische dansers en zangers van de muziektheatergroep Zenga.

Zie: Flairck            

p


Internationaal Danstheater:                                      

Het enige professionele werelddanstheaterensemble in Nederland waar ik zes jaar deel uitmaakte van het orkest. Voor informatie over het actuele programma “ Niëllo, dansen van Liefde en Leven” dat in de grotere landelijke schouwburgen wordt uitgevoerd, de speciale programmas in de Doelenzaal in Amsterdam en over de voorstelling “Met Handen  en Voeten” voor de jeugd,  
Zie: InternationaalDanstheater         

p


Jamas:                                                      

Jamas is proost in het Grieks. Deze muziekgroep verzamelt en speelt al meer dan 25 jaar prachtige liederen en dansen uit Griekenland, Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije.
Twee leden van de groep hebben deel uitgemaakt van het ensemble Calgija, wat goed te horen is aan de repertoirekeuze en uitvoeringsstijl.
Michiel van der Meulen: viool, baglama saz, Macedonische tambura en  baglamas.
Martine van der Meulen: zang, zilia, daire en Macedonische tambura.
Remco Busink: laouto, ud, Macedonische tambura en lavta.
Dominy Clements: fluiten.
Anton Meijering: klarinet, kaval, Bulgaarse tambura en gitaar.
Roelof Rosendal: darbuka, davul, devi, daire, bendir, doedelzak en ud.

zie: Jamas      

Geluidsopnamen:

Antice Dzanam Dusice: melodie uit Macedonië    

Ime Orfanos: Grieks lied "Ik ben wees van kindsbeen af"  
  
Trugnal: strijdlied uit Bulgarije.
    
Jovino Horo: Bulgaarse dans in 18/16 maat.

Contact                
p


Het Kollektief:                                                  
Wordt gevormd door een groep wereldmuzikanten uit Nederland, die hun hart verpand hennen aan de volksmuziek, met name de Oosteuropese balkan - en zigeunermuziek.
Door jarenlange studies en veldwerk van deze muziek, o.a. door uitwisseling met plaatselijke muzikanten is een breed repertoire opgebouwd bij de musici, welke zij met plezier in de praktijk brengen in diverse bandformaties.
Kennis van het muzikale folklore idioom & van de dansvormen, uitgebreide improvisaties en stijltechniek zijn kwaliteiten van het Kollektief die een avond gegarandeerd tot gezellig feest maken
Het Kollektief opereert sinds 1993 en  bestaat oa. uit leden en oudleden van de volksdansbands  Gospodar,
ABB-band,  Zanat,  Sultan, ttp://www.nevofoon.nl/internationaal.htm" \t "_blank" Kaleb en  ex-leden van het orkest van het Internationaal(folkloristisch)Danstheater.
Inmiddels zijn er een aantal internationale samenwerkingsprojecten ontstaan met gelijkgestemde collega's en solisten, uit
Zwitserland, (Klezmer string trio ,  studioMH-Bern
Canada ( Collected Stories project &  Jewish Radioproject /  Theresa Tova),
Hongarije ( Kalman Balogh)
en Bulgarije  ( Petar Ralchev / nk" folkfactory project)
Dit resulteerde ondermeer in gezamelijke Concert & CD-opnames.

Zie: Het Kollektief
        
Contact

p


Poitín:                                                      

Ierse en Schotse liederen en ballades en wijsjes uit het Oosten door
Annelie Brinkhof; Zang
en Duo Poitín; Bouke Feleus: harp, Roelof Rosendal: uilleann-pipes, low-whistle en bodhran.

Voor boekingen en vragen:
Roelof Rosendal: tel 0320 - 23 00 04 / 06 5173 1991
E-mail: info@roelofrosendal.com  

Zie: Poitín          

Contact
p


Seyyarcan:                                                  

Seyyarcan (Turks voor 'zwervend hart') is een groep met een speciale interesse voor de muziek van de oude Osmaanse gebieden in Europa, Griekenland, Bosnië, Bulgarije, Albanië en het Europees Turkije.
Ook uit Anatolië, de Turkse klassieke muziek en het Klezmerrepertoire staan er liedjes op het programma.
Voor inlichtingen tel 020 6276375 of berna@xs4all.nl

Zie: Seyyarcan        

p


Taksim:   
                                                Vier specialisten in de muziek van de Balkan en het Nabije Oosten nemen u mee naar de mooiste traditionele muziek uit Zuid- en Oost-Europa, Turkije en het Nabije Oosten. Zij doen dit op een groot assortiment aan authentieke instrumenten, die akoestisch worden bespeeld. Ze zijn niet uit op luchtig entertainment, maar zij willen u laten genieten van de schoonheid en de pracht van enkele juweeltjes uit de wereldmuziek. U zult kennismaken met de mooiste melodieën en liederen uit de Balkan, Griekenland, Turkije, Azerbeidjan, Armenië en Iran. Uit de laatste vier landen hoort u zowel volksmuziek als klassieke muziek.

Taksim houdt van experimenten en maakt cross-overs op kleine schaal. Uiteraard wordt daarbij de improvisatie (“taksim” betekent improvisatie in het Turks, Grieks  en Arabisch) niet geschuwd. Taksim speelt Macedonische muziek op de Ierse uilleann-pipes, alsof het altijd al zo heeft geklonken en combineert instrumenten uit verschillende muziekstijlen, om tot het beoogde klankideaal te komen.

Meer info:: Taksim    MP3

Voor boekingen en vragen:
Roelof Rosendal: tel 0320 - 23 00 04 / 06 5173 1991
E-mail: info@roelofrosendal.com  Contact    

p

Tylynka:                                                      

Tylynka is een ensemble dat zich heeft gespecialiseerd in het spelen van de swingende zigeunermuziek, gedragen melodiën van de Balkan en melancholische klanken uit Armenië.
Door dit afwisselnde repertoire is Tylynka zeer geschikt om te spelen op bruiloften en partijen, recepties en andere gelegenheden waar sfeervolle muziek gewenst is.
Ook leent de muziek van Tylynka zich heel goed voor luisterpubliek
In overleg kan een meer swingende of juist een rustigere set gespeeld worden.
Voor boekingen en vragen:
Ines Leijen, telefoon: 030-2949130 / 06-50606915  
email: tylynka@akoestische-muziek.nlGeluidsopnamen:

Astargya:   Macedonië

Gagarin Cocek:  Macedonië

Naiden Kirov:  Bulgarije

Ne Ci Go: Macedonië

Zomergloed:  K.Krijnen

Romanian theme:  K.Krijnen

Zie: Tylynka

p